Topp 5 nootropics för en god natts sömn

Sömnen är en period för fysisk och psykisk återhämtning och för konsolidering av minnet, och det är främst under denna period som kroppen reparerar sig själv. Det är utan tvekan den viktigaste perioden i livet för vår organism. Den är faktiskt viktig för våra liv, så mycket att vi tillbringar en tredjedel av vår tid med att sova. Det är kroppens sätt att återställa sig själv och återfå energi så att den är redo att möta nya utmaningar nästa dag.

Om vi känner ett behov av att sova varje dag är det inte en slump… Men när vi saknar sömn är det en katastrof. Bristande koncentration, dåligt minne, känslomässig instabilitet, kronisk trötthet, klumpighet, men också en ökad risk för fetma och hjärt- och kärlsjukdomar är några av de negativa konsekvenserna av sömnbrist.

Vi har testat fem av de mest kända nootropiska läkemedlen för bättre sömn och rangordnat dem i en ordning där de hjälper oss att sova bättre och de hjälper oss att sova mindre.

Observera att de nootropiska ämnen som föreslås här inte är sömntabletter, utan naturliga sömnhjälpmedel för att återställa sömnkvaliteten. Dessa nootropics har absolut inga av de biverkningar som sömntabletter vanligtvis har.

Men om ditt mål är att hålla ditt sinne alert, rekommenderar vi att du köper Modafinil.

Melatonin

Melatonin

Melatonin i ett nötskal

Det är den nootropiska sömnmedicinen par excellence. Det är inte så konstigt, eftersom det är sömnhormonet. Tanken är att din kropp ska tillverka det själv, men närvaron av ljus vid en tidpunkt då solen redan har gått ner hindrar din kropp från att tillverka det (särskilt när det kommer från smartphones, datorer, tv-apparater eller surfplattor).

Effekter av melatonin

Det kan verka dumt att beskriva effekten, men vissa nootropics för bättre sömn förbättrar sömnkvaliteten och andra får dig att vilja sova istället. Melatonin, å andra sidan, får dig att vilja gå i Morpheus armar.

Den ger dig den där sköna känslan av att behöva sova, och att vara redo att sova, efter bara några minuter när den börjar verka! Perfekt för dem som har svårt att somna och för sömnlösa.

Det hjälper också till att justera den cirkadiska rytmen om den är ur synk, särskilt när man byter tidszon (sommartid, flygresor). Den har också antidepressiva egenskaper och hjälper dig att gå ner i vikt på ett naturligt sätt.

Dosering

300 mikrogram, 30 minuter innan du ska sova. Denna dosering är viktig eftersom de allra flesta melatonintillskott innehåller 10 till 30 gånger mer melatonin, en mängd som är för mycket för människokroppen och ineffektiv.

Magnesium

Magnesium

Magnesium i korthet

Magnesium är det fjärde mest förekommande mineralet i kroppen och spelar därför en viktig roll i kroppen.

Effekter av magnesium

Genom att förbättra kvaliteten på REM-sömnen – som är den sista fasen i varje sömncykel – förbättrar magnesium dramatiskt sömnkvaliteten.

Sömnen är mer vilsam och du känner dig fräschare. Ibland kan du vakna lite tidigare än vanligt, men känner dig ändå piggare. Utanför sömnen tenderar det att minska ångest.

Magnesium främjar också viktminskning och är allmänt erkänt effektivt för att förebygga många sjukdomar och andra problem (ADHD, stress, ångest, depression, stroke, typ 2-diabetes, kronisk trötthet). Det förbättrar koncentrationen och minneskonsolideringen.

Dosering

2000 mg magnesiumtreonat, som är den form av magnesium som vi rekommenderar, 30 minuter till 1 timme före sänggåendet varje kväll.

Fenibut

Fenibut

Phenibut i ett nötskal

Fenibut kan slappna av i kropp och själ. Ryska kosmonauter använde den för att minska sin ångest i rymden.

Det är i själva verket GABA (en neurotransmittor som hämmar nervsystemet och därmed lugnar det), men mer kraftfullt: det absorberas bättre av kroppen.

Effekter av fenibut

Fenibut gör det lättare att somna och sova djupare genom att slappna av i kropp och sinne och minska ångest. Det förbättrar sömnkvaliteten. Och du känner dig ofta gladare och gladare när du vaknar.

När du inte sover ger det en lätt avhämning och kan vara användbart för att klara ett muntligt prov eller för att tala offentligt vid scenskräck. I en social miljö blir personer med en mer sluten och osocial tendens mer öppna och pratsamma.

Dosering

500 mg till 1,5 g beroende på storlek. Helst på fastande mage. Det tar 4-6 timmar att få effekt, så du bör ta det så tidigt som möjligt innan du vill känna effekterna, t.ex. mellan 16 och 18 om du vill sova kl. 22. Använd högst två gånger i veckan.

Huperzin A

Huperzin A

Huperzine A i korthet

Huperzine A är en naturlig alkaloid som utvinns ur den kinesiska mossan Huperzia serrata, som har använts i hundratals år inom kinesisk medicin.

Huperzin A hämmar acetylkolinesteras, som är ett enzym som förstör acetylkolin (en neurotransmittor som är involverad i minnet och kognitiva funktioner), och ökar därmed mängden acetylkolin som är tillgänglig för hjärnan.

Effekter av huperzin A

Liksom magnesium förbättrar det kvaliteten på REM-sömnen. Som ett resultat av detta vaknar vi upp i bättre form.

Tack vare sin kolinergiska verkan förbättrar den reflektion och minnesbevarande om den tas under dagen. När du tar det innan du går till sängs förbättrar den kolinerga effekten drömmarnas livlighet och hjälper dig att minnas dem bättre.

Dosering

200 mikrogram (1 kapsel). Det bör tas under dagen och inte på natten, eftersom den mentala energin som det ger kan få motsatt effekt och försämra sömnkvaliteten. Den förbättrar sömnen om den tas i god tid före sänggåendet.

L-theanin

L-Theanin

L-Theanin i ett nötskal

Det är en aminosyra som finns i te, särskilt i grönt te. Den är naturligt lugnande. Vi pratar mycket om det, men för det mesta förknippar vi det med koffein, som om de två är oskiljaktiga, även om det i stort sett inte är sant.

Den har sina egna fördelar och fungerar synergistiskt med koffein, men det är inte koffeinet som är ansvarigt för dess effekter.

Effekter av L-Theanin

Det möjliggör djup avslappning genom att öka produktionen av alfahjärnvågor och stimulera produktionen av GABA (den lugnande neurotransmittorn som vi diskuterade tidigare med fenibut).

Dosering

50-300 mg beroende på storlek. 1 timme före sänggåendet.

Äntligen

Observera att alla dessa nootropics hade en positiv inverkan på vår sömn när vi provade dem, men vi är alla olika och du kan ha en annan erfarenhet än vi.

Vissa användare kan föredra fenibut framför melatonin för bättre sömn etc.

Men vet att denna topp definitivt innehåller de mest kraftfulla nootropics för bättre sömn som finns tillgängliga idag!