Modafinil, de ‘smart drug’ voor millenials: hoe werkt het?

Modafinil, ook bekend als Provigil, Modalert en Modvigil, is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van narcolepsie, slaperigheid en chronische vermoeidheid. Een hele generatie studenten en ondernemers getuigt echter van het gebruik ervan als “smart drug”, of verbinding om de aandacht, de motivatie, het leren en het geheugen te verbeteren. Het is een receptplichtig geneesmiddel in Italië, maar generieke equivalenten van Modafinil kunnen gemakkelijk online worden gekocht.

Wat is Modafinil?

Smart Drug

Modafinil is een euforisch of wekbevorderend middel; het is in wezen een verbinding die wordt gebruikt om de waakzaamheid te verbeteren bij mensen die lijden aan slaperigheid of lethargie overdag. Het wordt klinisch gebruikt bij narcolepsie, voor de behandeling van slaperigheid ten gevolge van slaapapneu, enz.

De drug verhoogt de alertheid, de concentratie en het geheugen van degenen die hem innemen, wat studie, werk en creatieve activiteiten vergemakkelijkt, en in het algemeen alles waarbij de capaciteiten van de hersenen een rol spelen.

Modafinil werkt op een vage manier zoals cafeïne (hoewel het werkingsmechanisme totaal verschillend is), maar veel doeltreffender. Modafinil compenseert natuurlijk niet de schadelijke lichamelijke effecten van langdurig slaapverlies. Op onze website kunt u vinden waar u Modafinil in Nederland kunt kopen.

Modafinil werkt in op verschillende gebieden in de hersenen die een sleutelrol spelen bij cognitieve en aandachtsprocessen. De werkingsduur van modafinil ligt tussen 4 en 8 uur, afhankelijk van de dosis en de manier waarop het lichaam de stof verwerkt: bij sommige personen duurt het effect drie en een half uur, bij anderen bijna een halve dag.

Provigil wordt ook off-label gebruikt voor de behandeling van vermoeidheid en sedatie bij een aantal aandoeningen, waaronder depressie, de ziekte van Parkinson, myotone dystrofie, multiple sclerose en opioïde- en antidepressivageïnduceerde slaperigheid.

Modafinil, een slimme drug

Van wat we tot nu toe hebben gezegd, lijkt Modafinil een uitstekend stimulerend middel en “high” te zijn bij bepaalde medische aandoeningen. Maar als je dit artikel leest, is het waarschijnlijk dat je het wilt gebruiken als nootropicum, of als stof om je cognitieve vermogens te verbeteren.

Uit een online enquête die in 2014 werd uitgevoerd door studentenwebsite “The Tab”, blijkt dat een op de vijf studenten (uit een steekproef van bijna 2000 Britse studenten), Modafinil heeft geprobeerd of regelmatig heeft genomen om de kwaliteit van hun studiesessies te verbeteren.

Bovenaan de lijst staat de universiteit van Oxford, een van de meest prestigieuze scholen ter wereld, waar 26% van de ondervraagde Oxonians Modafinil gebruikt. Een ander interessant resultaat van de enquête is dat 9% van de mensen die Modafinil gebruiken, denken dat het bedrog is, maar het toch blijven nemen.

Klinkt dit te mooi om waar te zijn? Niet noodzakelijk.

Een systematische review van 24 studies uit 2015 concludeerde dat modafinil het leren verbetert – vooral bij lange en complexe taken – evenals de besluitvorming en planning, terwijl het ook een uitstekend veiligheidsprofiel heeft. Sommige van de bestudeerde studies toonden ook verbetering op andere cognitieve gebieden zoals flexibiliteit van denken en conceptueel associëren.

Bovendien toont de studie aan dat Modafinil de cognitieve vermogens verbetert, zelfs bij gezonde jongeren, ongeacht de slaapkwaliteit en -hoeveelheid. Verschillende studies hadden inderdaad een verbetering van de cognitie aangetoond bij mensen met slaaptekort, alsook bij narcoleptici, maar tot nog toe hadden weinig studies dit effect getest bij gezonde jonge volwassenen met een regelmatige slaap. Dit overzicht toont aan dat Modafinil de cognitie verbetert bij elke proefpersoon die het gebruikt.

Modafinil vs Adderall

Adderall

Een studie uit 2000 vergeleek de effectiviteit van Modafinil en Adderall (amfetamine) bij mensen met ADHD. De resultaten van de studie toonden aan dat beide stoffen effectief waren, maar de proefpersonen die Modafinil gebruikten, meldden aanzienlijk minder bijwerkingen. Modafinil is ook niet verslavend of gewoontevormend.

Modafinil versloeg Adderall in termen van werkzaamheid, maar de verbetering was slechts een paar procentpunten, zodat ze statistisch als gelijkwaardig werden beschouwd. Aan het einde van de studie besloten meer deelnemers de behandeling met Modafinil voort te zetten dan met Adderall.

Modafinil vs Adrafinil

Adrafinil

Adrafinil is de “oudste” drug in de -afinil familie. Het is een pro-drug van Modafinil: wanneer de lever Adrafinil metaboliseert, zetten enzymen een deel ervan om in Modafinil, maar de efficiëntie van dit enzymatische proces varieert sterk van persoon tot persoon, als gevolg van genetische verschillen tussen individuen.

Adrafinil kan bij langdurig gebruik angst, huidirritatie en verhoogde leverenzymen veroorzaken, terwijl het minder effectief is dan modafinil. Het wordt in de klinische praktijk niet meer gebruikt vanwege het minder gewenste farmacologische profiel.

Modafinil vs Armodafinil

Armodafinil

Modafinil heeft een chirale formule. Wat verkocht wordt onder de namen Provigil, Modalert en Modvigil, of wat we normaal “Modafinil” noemen, is een racemaat, dat is een stof die bestaat uit een 50/50 rechter en linker enantiomeer. Armodafinil daarentegen bestaat alleen uit het juiste enantiomeer.

Er zijn zowel subjectieve als objectieve verschillen in de manier waarop de twee drugs de hersenen beïnvloeden. Het rechter enantiomeer heeft een veel langere werkingsduur dan het linker (het rechter enantiomeer heeft een halfwaardetijd van 15 uur vergeleken met 4 uur voor het linker). Modafinil is in racemische vorm, dus de werkingsduur varieert tussen de twee enantiomeren, maar is over het algemeen tussen de 4 en 6 uur.

Het rechter enantiomeer heeft ook een uniek effect in vergelijking met het linker enantiomeer, in die zin dat het ook werkt als een gedeeltelijke D2-receptoragonist, hoewel dit effect niet essentieel lijkt te zijn voor de euforische werking van modafinil.

Volgens sommigen heeft Armodafinil een “schoner” effect dan Modafinil, hoewel dit zeer subjectief is. Zeker is dat het per milligram actiever is: 150 mg Armodafinil is gelijkwaardig aan 200 mg Modafinil.

Hoe in te nemen?

Modafinil is een stimulerend middel en zoals alle stimulerende middelen veroorzaakt het tolerantie (de effecten worden minder als je het elke dag inneemt). Om deze reden wordt Modafinil in het algemeen niet meer dan drie keer per week ingenomen. Het is zeker mogelijk om het vaker in te nemen, maar het effect zal aanzienlijk minder zijn.

De dosis Modafinil voor cognitieve verbetering is 200 mg, maar zelfs lagere doses, zoals 100 mg, worden gebruikt. De maximaal bruikbare dosis is 400 mg, maar het wordt afgeraden om meer dan 200 mg per dag te gebruiken.