Cafeïne: het beroemde stimulerende middel

Cafeïne is afkomstig van koffiebonen, maar kan ook in een laboratorium worden gesynthetiseerd. Het heeft dezelfde chemische structuur, of het nu in koffie, energiedranken, thee of supplementcapsules zit.

Het is een krachtig stimulerend middel en kan worden gebruikt om de fysieke kracht en het uithoudingsvermogen te verbeteren. Het wordt geclassificeerd als een nootropicum omdat het neuronen sensibiliseert en zorgt voor mentale stimulatie.

Regelmatige consumptie wordt ook in verband gebracht met een lager risico op de ziekte van Alzheimer, levercirrose en leverkanker.

Voordelen en mechanismen van koffie

Cafeïne

Het voornaamste mechanisme van cafeïne is de antagonistische bezetting van adenosinereceptoren. Adenosine veroorzaakt sedatie en ontspanning wanneer zijn receptoren, die zich in de hersenen bevinden, worden geactiveerd.

Cafeïne verhindert deze werking en veroorzaakt een staat van alertheid en waakzaamheid. Deze remming van adenosine kan van invloed zijn op het dopamine-, serotonine-, acetylcholine- en adrenalinesysteem.

Regelmatig gebruik leidt tot tolerantie. Dit betekent dat de effecten zullen afnemen, vaak tot het punt waarop het enige voordeel voor de gebruiker het stimulerende effect zal zijn om wakker te blijven. Een pauze van een maand van cafeïne zal de tolerantie verminderen.

Als u op zoek bent naar Modafinil zonder recept, kunt u het op onze website kopen.

Cafeïne dosering

De aanbevolen dosering ligt tussen 50 en 200 mg per dag, bij voorkeur in capsules.
Het gebruik van cafeïnepoeder is vrij ongewoon en moet met voorzichtigheid worden gehanteerd, omdat de doses die nodig zijn om effect te hebben vrij minimaal zijn en het bij overmatig gebruik gevaarlijk kan zijn. Een weegschaal met milligram nauwkeurigheid wordt aanbevolen als u ervoor kiest om het in poedervorm te consumeren.

Anderzijds is het gebruikelijk om koffie of een cafeïnehoudende drank te drinken, die tussen 50 en 80 mg cafeïne bevatten.
Dit komt neer op 1 tot 4 koffies per dag, als u de aanbevolen dosering wilt bereiken.

Zie ook ons artikel over nootropica voor een goede nachtrust.

Cafeïne in een oogopslag

  • Cafeïne is een krachtig stimulerend middel en is over het algemeen het stimulerende middel bij uitstek vanwege zijn sociale reputatie.
  • De metabolische effecten kunnen variëren naargelang u “cafeïne-naïef” bent (occasioneel gebruik) of “gewoonted” (dagelijks gebruik, vandaar tolerantie).
  • De metabolische effecten kunnen ook variëren afhankelijk van uw genetica, met name door de aanwezigheid van een polymorfisme in het CYP1A1/2-enzym.
  • Kan worden beïnvloed door bepaalde geneesmiddelen op recept, zoals fluvoxamine en aromataseremmers zoals anastrozol.